Рецепти
Едноставен колач со џем од портокал
Едноставен колач во неколку чекори за вкусен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Шеќер(3 Чаши)
Брашно(3 Чаши)
Масло(2 Чаши)
Млеко(2 Чаши)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Млеко(800 Милилитри)
Џем од портокал(за премачкување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во подлабок сад се матат јајцата и шеќерот додека се добие густа смеса.
- Потоа се додаваат брашното, 1 чаша млеко, маслото, прашакот за печиво и ванилиниот шеќер.
- Откако целата смеса ќе се соедини, се става во претходно премачкано тавче со масло и посипано со брашно, па се пече во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути.
- Откако пандишпанот ќе се испече, се остава да се излади.
- Изладен се сече на поголеми парчиња и се прелева со 800 мл млако млеко за да целосно се облие и омекне.
- На крај одозгора се премачкува со мармалад од портокал, или со друг вид по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во