Рецепти
Есенски компот
Компот од круши, јаболки и сливи
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Круша(1 Килограм)
Јаболко(1 Килограм)
Слива(1 Килограм)
Шеќер(1 Килограм)
Вода(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Крушите излупете ги, исечете ги на парчиња и варете ги во 1/2 литар вода и 300 грама шеќер додека не омекнат, а потоа извадете ги.
- На овој сок додајте му уште 300 грама шеќер, па во него варете ги јаболките исечкани на делови, но внимавајте да не се преварат, а потоа извадете ги.
- На сокот додајте му уште 300 грама шеќер и варете ги сливите. Откако ќе се сварат извадете ги, а сокот варете го уште малку време.
- Потоа наредете го овошјето во тегли, прелијте го сокот, затворете ги теглите и пастеризирајте ги 15 минути на 75°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во