Рецепти
Ежиња
Наместо ореви, во овој рецепт може да употребите и бадеми или други јатки по вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(100 Грама)
Ореви(250-300 Грама)
Јајце(3 )
Путер(50 Грама)
Шеќер(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Јатките од ореви истолчете ги на тврда површина со сукало.
- Оревите измешајте ги во тенџере со шеќерот, јајцата и путерот. Ставете го тенџерето на оган и гответе за да путерот се растопи.
- Откако путерот ќе се растопи, додајте го чоколадото и мешајте додека да се растопи. Тргнете од оган и оставете смесата да се олади.
- Со шеќер наросете ја чинијата во која ќе ги ставите ежињата и со лажица земете од смесата и редете на чинијата. Ставете ги во замрзнувач да се стегнат и потоа послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во