Рецепти
Фереро Рошер торта
Вкусна Фереро Рошер торта која со сигурност ќе им биде омилена на сите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(7 )
Шеќер(1/2 Чаша)
Мелени лешници(2 Чаши)
Брашно(3 Супени лажици)
Какао(3 Супени лажици)
Прашок за печиво(3 Супени лажици)
Несолен путер(300 Грама)
Црно чоколадо(2 1/2 Чаши)
Нутела крем(1/2 Чаша)
Обланди(1.5 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Две округли тави за печење обложете ги со хартија за печење и тргнете ги на страна.
- Измешајте го брашното, какаото и печивото заедно. Потоа додајте ги и мелените лешници.
- Матете ги јајцата со електричен миксер додека не се добие убава кремаста смеса. Потоа постепено додајте го шеќерот и матете уште 5 минути.
- Додајте ги брашното со какаото постепено и матете.
- Сипете ја смесата во тавите за печење и печете додека чечкалица кога ќе боцнеме ќе излезе чиста.
За филот:
- Стопете го чоколадото и измешајте го заедно со нутелата и путерот.
- Обландите сомелете ги.
Редење на тортата:
- Двете теста пресечете ги на пола така што ќе добиеме 4 теста.
- Врз првото тесто премачкајте од филот, потоа поросете од обландите и ставете го второто тесто. Постапката повторувајте ја додека не го ставите последното тесто. Потоа, премачкајте ја цела торта со преостанатиот дел од филот и декорирајте го Фереро Рошер бомбици.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во