Рецепти
Филе од крап со сос од жолчка, кисела краставица и пире
Ова предјадење потекнува од полската кујна и е вкусен и освежителен спој од пире од компири со риба кој вреди да го испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(200 Грама)
Компир(1-2 )
Кисели краставички(2-3 )
Путер(3 Супени лажици)
Млеко(малку )
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Крапот убаво се мие, се чисти и се посолува, а потоа се става во рерна да се пече на 90 степени околу 13-14 минути.
- Во меѓувреме се подготвува пире од компир – компирите се лупат и се сечат на средни парчиња, па се варат во солена вода додека убаво омекнат. Потоа се пасираат и постепено им се додава малку млако млеко, омекнат путер и сол.
- Во друга тава се растопуваат 2-3 лажици путер, се додаваат киселите краставички исечени на ленти, крапот, малку копар, сол и бибер и се остава да се пропржат. Внимателно се промешува.
- Кога ќе бидат готови, во чинија се сервира пирето, рибата, копарот, краставичките и јајцето. Се наросува сол и бибер по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во