Рецепти
Фритата со црвен пипер и топен кашкавал
Целиот трик за овој прекрасен оброк е техниката – еднаш кога ќе ги подготвите јајцата на овој начин, ќе го правите тоа постојано
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Комидот ситно исечкајте го и ставете го да се пржи во тефлонска тава со малку масло и со биберот и црвениот пипер. Кромидот треба да се пржи 2-3 минути на умерен оган убаво да омекне, да пушти мирис зачинот и да добие убава боја.
- Од кашкавалот се сечат 4-5 тенки парчиња.
- Јајцата се матат во подлабок сад, не се посолуваат бидејќи од кашкавалот добиваат доста солен вкус.
- Се ставаат во тавата со кромидот, оганот се намалува на тивко, се додаваат лентите кашкавал и се оставаат така да се пржат најмалку 5 минути. Не се мешаат, ако ги готвите во тефлонска тава нема да се залепат.
- Кога ќе фатат убава коричка јајцата, а горе уште се непржени и се малку течни, внимателно да не се растечат се ставаат во чинија со пржениот дел надоле, па како палачинка се превртуваат од другата страна да се допржат.
- Одозгора се ренда кашкавал и јајцата се оставаат да се пржат од другата страна уште 5-10 минути на тивко или додека се испржат целосно.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во