Рецепти
Грав со црвена зелка (посно)
Посно јадење од варен грав со зеленчук како одлична идеја за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грав(200 Грама)
Црвена зелка(300 Грама)
Домат(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Целер(1 )
Праз(2 )
Леб(4 Парчиња)
Масло(6 Супени лажици)
Ловоров лист(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 и пол часа
- Варете го гравот заедно со ловорот 2 часа во поклопен сад. На крајот посолете го.
- Пржете го исечканиот кромид 7-8 минути на три лажици масло заедно со лукот и исечканите целер и праз. Додајте ги исечканата зелка и исечканите домати, а по 5 минути полијте со поголемо количество вода во која се вари гравот и варете ги 1 час.
- Додајте го гравот, посолете го и по 5 минути тргнете го од оган. Потпечете ги кришките леб и ставете ги во 4 чинии. Полијте ги со гравот, додајте им три лажици масло и посипете ги со црвен пипер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во