Рецепти

Грчка мусака
Традиционално грчко јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Јагнешко месо(400 Грама)
Лупени домати од конзерва(500 Грама)
Доматно пире(2 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Масло(3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Суво оригано(2 Кафени лажици)
Цимет(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- На зејтин пропржете го кромидот, потоа додајте го месото, доматите и сите преостанати зачини. Варете додека не се згусне филот.
- Направете го бешамел сосот од наведените состојки, оладете го и измешајте жолчки, сирење и снег од белки.
- Во подмачкан сад наизменично редете модар патлиџан кој претходно е исечен на кругови, фил од мелено месо и бешамел сос така што последниот ред мора да биде со модар патлиџан.
- На крај се прелива со сосот и се пече околу 40-50 минути на температура од 220 степени.
- За бешамел сосот се потребни 4 лажици путер или маргарин, 4 лажици брашно, половина чаша вода, 2 јајца и 2 лажици рендано сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во