Рецепти
Грчка мусака Ана Ристеска

Традиционално грчко јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 )

Јагнешко месо(400 Грама)

Лупени домати од конзерва(500 Грама)

Доматно пире(2 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Масло(3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Суво оригано(2 Кафени лажици)

Цимет(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. На зејтин пропржете го кромидот, потоа додајте го месото, доматите и сите преостанати зачини. Варете додека не се згусне филот.
  2. Направете го бешамел сосот од наведените состојки, оладете го и измешајте жолчки, сирење и снег од белки.
  3. Во подмачкан сад наизменично редете модар патлиџан кој претходно е исечен на кругови, фил од мелено месо и бешамел сос така што последниот ред мора да биде со модар патлиџан.
  4. На крај се прелива со сосот и се пече околу 40-50 минути на температура од 220 степени.
  5.  За бешамел сосот се потребни 4 лажици путер или маргарин, 4 лажици брашно, половина чаша вода, 2 јајца и 2 лажици рендано сирење.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: