Рецепти
Гурабии со гриз Ана Ѓорова

Вкусните бабини колачиња што одлично одат со кафе или чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(160 Грама)

Шеќер(1 Супена лажица)

Масло(50 Милилитри)

Јајце(1 )

Брашно(50 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 пакетче (за шербет) )

Шеќер во прав(200 г (за шербет) )

Вода(40 мл (за шербет) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Изматете ги добро со миксер јајцето и шеќерот додека шеќерот се растопи.
  2. Додајте ги гризот, маслото, печивото и брашното, па целата смеса замесете ја со дланките да се соедини.
  3. Од смесата формирајте топчиња со големина на орев, малку сплескајте ги и наредете ги во тава за печење намастена со масло.
  4. Печете ги во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
  5. Во меѓувреме подгответе шербет: во тенџере на оган ставете ги шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и водата, промешајте и варете додека шеќерот целосно се растопи.
  6. Печените гурабии прелијте ги со шербет, вратете ги во рерна и допечете ги уште 5 минути на 150°C.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: