Рецепти
Гурабии со гриз
Вкусните бабини колачиња што одлично одат со кафе или чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(160 Грама)
Шеќер(1 Супена лажица)
Масло(50 Милилитри)
Јајце(1 )
Брашно(50 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 пакетче (за шербет) )
Шеќер во прав(200 г (за шербет) )
Вода(40 мл (за шербет) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Изматете ги добро со миксер јајцето и шеќерот додека шеќерот се растопи.
- Додајте ги гризот, маслото, печивото и брашното, па целата смеса замесете ја со дланките да се соедини.
- Од смесата формирајте топчиња со големина на орев, малку сплескајте ги и наредете ги во тава за печење намастена со масло.
- Печете ги во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
- Во меѓувреме подгответе шербет: во тенџере на оган ставете ги шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и водата, промешајте и варете додека шеќерот целосно се растопи.
- Печените гурабии прелијте ги со шербет, вратете ги во рерна и допечете ги уште 5 минути на 150°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во