Рецепти
Гурмански топчиња од месо
Брз ручек за сите љубители на месото и на пржената храна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(4 )
Јајце(4 )
Шунка(250 Грама)
Кашкавал(250 Грама)
Мешано мелено месо(250 Грама)
Лебни трошки(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Сварениот компир се ренда, а шунката и кашкавалот се сечат на ситни коцки.
- Меленото месо се пропржува во малку масло, потоа се додаваат сол, мешан зачин и бибер.
- Сите состојки убаво се промешуваат, па се додваат две јајца и се замесува смеса.
- Од смесата се прават мали топчиња, потоа се валкаат во брашно, па во изматеното јајце и на крајот во лебни трошки.
- Така приготвени месните топчиња се пржат во врело масло. Потоа исцедени на салфети од мрснотијата, се послужуваат додека се топли со тартат сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во