Рецепти
Ѓувеч со свинско месо
Богат балкански ручек со свинско месо и мешан зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(1 Килограм)
Зелена пиперка(120 Грама)
Грашок(120 Грама)
Боранија(120 Грама)
Морков(120 Грама)
Кромид(1 Главица)
Доматно пире(200 Милилитри)
Лук(2 Чешниња)
Ориз(50 Грама)
Компир(1 Килограм)
Ловоров лист(2 )
Масло(50 Милилитри)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот и лукот се лупат и ситно се сечкаат, па се пржат во подлабоко тенџере со малку масло додека кромидот омекне и стане стаклест.
- Потоа се додаваат исечканите моркови, боранијата, грашакот и пиперките и се продолжува со динстање и постојано мешање.
- Се додаваат пирето од домати и мелениот црвен пипер и се промешува.
- Откако зеленчукот ќе омекне, се трга од оган и се посипува со оризот. Потоа се реди и месото.
- Се додаваат сол, бибер, ловоров лист и мешани зачини по вкус.
- Компирот се лупи и се сече на кругови, па се реди врз месото.
- Тенџерето се покрива со алуминиумска фолија и се става во рерна на 200°C, околу 45 минути.
- Се трга фолијата и се остава да се запече уште малку.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во