Рецепти
Ѓувеч со свинско месо Ана Ѓорова

Богат балкански ручек со свинско месо и мешан зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско месо(1 Килограм)

Зелена пиперка(120 Грама)

Грашок(120 Грама)

Боранија(120 Грама)

Морков(120 Грама)

Кромид(1 Главица)

Доматно пире(200 Милилитри)

Лук(2 Чешниња)

Ориз(50 Грама)

Компир(1 Килограм)

Ловоров лист(2 )

Масло(50 Милилитри)

Вегета

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот и лукот се лупат и ситно се сечкаат, па се пржат во подлабоко тенџере со малку масло додека кромидот омекне и стане стаклест.
  2. Потоа се додаваат исечканите моркови, боранијата, грашакот и пиперките и се продолжува со динстање и постојано мешање.
  3. Се додаваат пирето од домати и мелениот црвен пипер и се промешува.
  4. Откако зеленчукот ќе омекне, се трга од оган и се посипува со оризот. Потоа се реди и месото.
  5. Се додаваат сол, бибер, ловоров лист и мешани зачини по вкус.
  6. Компирот се лупи и се сече на кругови, па се реди врз месото.
  7. Тенџерето се покрива со алуминиумска фолија и се става во рерна на 200°C, околу 45 минути.
  8. Се трга фолијата и се остава да се запече уште малку.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: