Рецепти
Ѓувеч во грне
Ѓувеч со свинско месо, зеленчук и зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Морков(300 Грама)
Зелена пиперка(300 Грама)
Домат(300 Грама)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Ловоров лист(3-4 )
Магдонос(1 Китка)
Бело вино(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Исечканиот кромид се динста во тава со масло.
- Откако малку ќе омекне, се додаваат сечкани морков и пиперки.
- Месото се сечка на коцки и се додава во тавата со зеленчукот.
- Тавата се полива со вода колку да се покрие содржината, се додаваат сечкани домати, се зачинува со црвен пипер, бибер, ловоров лист и се полива уште малку бело вино. Се динста неколку минути додека малку не испари течноста.
- Вака подготвениот ѓувеч се става во соодветно грне и се става во рерна на 180°C да се пече 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во