Рецепти
Хамбургер со кари Ана Ѓорова

Интересен и брз вегетаријански хамбургер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бургер леб(4 Парчиња)

Кисели краставички(4 )

Морков(2 )

Леќа(700 Грама)

Кисело млеко(1 Чаша)

Лутеница(2 Супени лажици)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1 Главица)

Кари паста(1 Супена лажица)

Лебни трошки(4 Супени лажици)

Коријандер(3 Кафени лажици)

Марула(4 Листови)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте го киселото млеко со лутеницата и ставете ги во фрижидер за да имате готов ладен сос.
  2. Во загреана тава ставете маслиново масло и испржете сечкан кромид и морков и кога ќе омекнат се додава кари пастата и се меша уште 2 минути.
  3. Леќата од конзерва се пасира и се префрла во сад, се додаваат испржените зеленчуци, лебните трошки, зачините и се меша за да добиете хомогена смеса.
  4. Од ова се добиваат 4 плескавици кои се виткаат во фолија и се ставаат во фрижидер околу половина час за да се стврднат.
  5. Во тава на загреано масло се пржат плескавиците по 3 минути од една страна додека не добијат убава златна боја.
  6. Во лебот за хамбургер ставете лист марула, краставица, плескавицата и одозгора млечниот сос и послужете ги веднаш.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: