Рецепти
Хамбургер со кари Ана Ѓорова

Интересен и брз вегетаријански хамбургер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бургер леб(4 Парчиња)

Кисели краставички(4 )

Морков(2 )

Леќа(700 Грама)

Кисело млеко(1 Чаша)

Лутеница(2 Супени лажици)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1 Главица)

Кари паста(1 Супена лажица)

Лебни трошки(4 Супени лажици)

Коријандер(3 Кафени лажици)

Марула(4 Листови)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте го киселото млеко со лутеницата и ставете ги во фрижидер за да имате готов ладен сос.
  2. Во загреана тава ставете маслиново масло и испржете сечкан кромид и морков и кога ќе омекнат се додава кари пастата и се меша уште 2 минути.
  3. Леќата од конзерва се пасира и се префрла во сад, се додаваат испржените зеленчуци, лебните трошки, зачините и се меша за да добиете хомогена смеса.
  4. Од ова се добиваат 4 плескавици кои се виткаат во фолија и се ставаат во фрижидер околу половина час за да се стврднат.
  5. Во тава на загреано масло се пржат плескавиците по 3 минути од една страна додека не добијат убава златна боја.
  6. Во лебот за хамбургер ставете лист марула, краставица, плескавицата и одозгора млечниот сос и послужете ги веднаш.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: