Рецепти
Хамбургер со кари
Интересен и брз вегетаријански хамбургер
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бургер леб(4 Парчиња)
Морков(2 )
Леќа(700 Грама)
Кисело млеко(1 Чаша)
Лутеница(2 Супени лажици)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Кромид(1 Главица)
Кари паста(1 Супена лажица)
Лебни трошки(4 Супени лажици)
Коријандер(3 Кафени лажици)
Марула(4 Листови)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измешајте го киселото млеко со лутеницата и ставете ги во фрижидер за да имате готов ладен сос.
- Во загреана тава ставете маслиново масло и испржете сечкан кромид и морков и кога ќе омекнат се додава кари пастата и се меша уште 2 минути.
- Леќата од конзерва се пасира и се префрла во сад, се додаваат испржените зеленчуци, лебните трошки, зачините и се меша за да добиете хомогена смеса.
- Од ова се добиваат 4 плескавици кои се виткаат во фолија и се ставаат во фрижидер околу половина час за да се стврднат.
- Во тава на загреано масло се пржат плескавиците по 3 минути од една страна додека не добијат убава златна боја.
- Во лебот за хамбургер ставете лист марула, краставица, плескавицата и одозгора млечниот сос и послужете ги веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во