Рецепти
Харусаме со свинско месо Ана Ѓорова

Јапонски рецепт за пржено свинско месо со нудлси, зеленчук и сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Нудлс(170 Грама)

Морков(2 )

Краставица(2 )

Кромид(1 Главица)

Свинско филе(170-190 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)

Соја сос(1/4 Чаша)

Оцет од ориз(3 Супени лажици)

Шеќер(2 Супени лажици)

Масло од сусам(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Нудлсите подгответе ги според упатството на пакувањето, исцедете ги и тргнете ги настрана.
  2. Во друг сад измешајте ги состојките за харусаме сосот: 1/4 чаша соја сос, 3 лажици оризов оцет, 2 лажици шеќер и 2 лажици масло од сусам.
  3. Морковите и краставиците исечете ги на тенки ленти, кромидот на средни парчиња, а свинското месо исечете го на тенки парчиња.
  4. Свинското месо ставете го во сад и измешајте го со нишестето (густин) и со 1 лажица од харусаме сосот. Оставете го да отстои така 5 минути.
  5. Во меѓувреме загрејте го маслото во поголема тава или вог тава на умерен оган и пропржете го кромидот. Кога ќе омекне, додајте ги краставицата и морковот, зачинете со сол и бибер и пржете ги 1-2 минути.
  6. Додајте го месото, зачинете повторно по вкус и пржете додека добие кафенкаста боја.
  7. Потоа додајте ги нудлсите и останатиот харусаме сос.
  8. Додајте го и зеленчукот и пржете уште неколку минути додека состојките се изедначат.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: