Рецепти

Холандска салата со кашкавал
Кремаста салата со кашкавал, шунка и јаболко
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кашкавал(200 Грама)
Шунка(200 Грама)
Мајонез(200 Грама)
Кромид(1/2 Главица)
Краставица(1 )
Лимон(1 )
Сенф(1 Супена лажица)
Јаболко(1 )
Оцет(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Краставицата се лупи, се сече на кругови и се посолува.
- Ситно сечканиот кромид се меша во голем, длабок сад со оцетот. Се посолува и се додава бибер по вкус.
- Јаболкото се лупи, му се вадат семките и дршката и се сече на коцки, а потоа се става во посебен сад и се прелива со сок од половина исцеден лимон.
- Шунката и кашкавалот се сечат на коцки и се ставаат во садот со кромидот. Потоа во садот се додаваат и јаболката и краставицата. Убаво се промешува и се зачинува по вкус со сол и бибер.
- Мајонезот се меша со сенфот и со другата половина исцеден сок од лимон и се додава со салатата во големиот сад.
- Готовата салата се сервира во голема чинија врз листови марула и се декорира цвет од лушпата од јаболко.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во