Рецепти
Интегрална гибаница со спанаќ
Српски рецепт за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(1 Килограм)
Фета сирење(300 Грама)
Јајце(2 )
Млад кромид(2 Стогчиња)
Свеж магдонос(1 Шака)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
Интегрални готови кори(700 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Детално и внимателно исчистете го и измијте го спанаќот, а потоа ставете го да се свари 5 минути во мала количина вода. Откако ќе се свари, исцедете го и измијте го со ладна вода.
- Исечкајте го варениот спанаќ и соедините го со сечканиот млад кромид и фета сирењето.
- Скршете 2 јајца, додајте ги во останатите состојки, па сè убаво промешајте и зачинете по вкус.
- Загрејте ја рерната на 190°C.
- Намачкајте ја тавата во која ќе печете и редете ги интегралните кори подеднакво, а во средината ставете ја смесата од спанаќ. На крај со една кора покријте ја цела тава и намачкајте ја со маслиново масло и малку вода.
- Печете 40 минути додека не добие златна боја.
- Изладете ја 15 минути пред да ја сервирате.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во