Рецепти
Испукани чоколадни колачиња
Едноставни чоколадни колачиња кои се одличен прилог на утринското кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Маргарин(50 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Јајце(2 )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Чоколадото се растопува со маргаринот. Се трга на страна.
- Јајцата се матат со шеќерот и со ванилиниот шеќер додека се зацврсти смесата. Потоа се додаваат растопеното чоколадо па брашното (претходно измешано со прашокот за печиво и солта). Се меша па се прекрива со пластична фолија и се остава да се стегне во фрижидер околу 3-4 часа (може и да преноќи).
- Се црпи со кафена лажичка и се прават топчиња со раце (премачкани со малку масло), па се валкаат во шеќерот во прав.
- Се редат и на плех обложен со хартија за печење (одалечени на растојание од 5 см), па се печат околу 10 минути на 180 степени.
- Се служат со чаша млеко.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во