Рецепти
Испукани чоколадни колачиња Ана Ристеска

Едноставни чоколадни колачиња кои се одличен прилог на утринското кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(200 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Маргарин(50 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Јајце(2 )

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Чоколадото се растопува со маргаринот. Се трга на страна.
  2. Јајцата се матат со шеќерот и со ванилиниот шеќер додека се зацврсти смесата. Потоа се додаваат растопеното чоколадо па брашното (претходно измешано со прашокот за печиво и солта). Се меша па се прекрива со пластична фолија и се остава да се стегне во фрижидер околу 3-4 часа (може и да преноќи).
  3. Се црпи со кафена лажичка и се прават топчиња со раце (премачкани со малку масло), па се валкаат во шеќерот во прав.
  4. Се редат и на плех обложен со хартија за печење (одалечени на растојание од 5 см), па се печат околу 10 минути на 180 степени.
  5. Се служат со чаша млеко.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: