Рецепти
Јајла турска чорба Ана Ѓорова

Турска традиционална чорба од јогурт и ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешка супа(5 Чаши)

Ориз(1/4 Чаша)

Јогурт(2 Чаши)

Јајце(1 )

Брашно(2 Супени лажици)

Путер(2 Супени лажици)

Суво нане(2 Кафени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Супата и оризот варете ги во тенџере на оган додека омекне оризот.
  2. Во сад измешајте матени јајца и брашно со жица за матење, убаво соединете и додајте го јогуртот. Повторно промешајте и додајте 1-2 лажици вода за малку да ја разредите смесата.
  3. Смесата со јогурт варете ја во тенџере на тивок оган 15-тина минути и мешајте.
  4. Потоа постепено со мешање додавајте ги оризот и супата во смесата со јогурт. Продолжете да мешате и кога ќе зоврие чорбата, намалете го огнот на минимум и варете 10-15 минути.
  5. Путерот растопете го и додајте го нането. Мешајте половина минута, внимавајќи да не изгори, а потоа прелијте го врз готовата чорба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: