Рецепти
Јуфки во бешамел сос Ана Ѓорова

Сочни, вкусни и кремасти јуфки во сос од павлака, млеко и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јуфки(2 Чаши)

Путер(2 Супени лажици)

Брашно(2 Супени лажици)

Млеко(по потреба )

Кисела павлака(2 Супени лажици)

Сирење(100-150 Грама)

Сол

Лук во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Јуфките ставете ги да се варат во зовриена вода со сол, 5-10 минути. Исцедете ги и оставете ги настрана.
  2. Во тава на умерен оган стопете го путерот. Откако ќе се растопи, додајте го брашното и пропржете го многу кратко, а потоа додајте малку млеко колку смесата да се разреди.
  3. Гответе на умерена температура со постојано мешање додека смесата се згусне. Откако ќе згусне, додавајте млеко и повторно варете уште околу 1-2 минути.
  4. Потоа додајте ја киселата павлака и ренданото сирење и промешајте.
  5. Во згуснатиот сос додајте и лук во прав по желба, промешајте и додајте ги во тавата исцедените јуфки. Мешајте ги неколку секунди на оган додека впијат од сосот и потоа послужете ги топли.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: