Рецепти
Јуфки во бешамел сос
Сочни, вкусни и кремасти јуфки во сос од павлака, млеко и сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јуфки(2 Чаши)
Путер(2 Супени лажици)
Брашно(2 Супени лажици)
Млеко(по потреба )
Кисела павлака(2 Супени лажици)
Сирење(100-150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Јуфките ставете ги да се варат во зовриена вода со сол, 5-10 минути. Исцедете ги и оставете ги настрана.
- Во тава на умерен оган стопете го путерот. Откако ќе се растопи, додајте го брашното и пропржете го многу кратко, а потоа додајте малку млеко колку смесата да се разреди.
- Гответе на умерена температура со постојано мешање додека смесата се згусне. Откако ќе згусне, додавајте млеко и повторно варете уште околу 1-2 минути.
- Потоа додајте ја киселата павлака и ренданото сирење и промешајте.
- Во згуснатиот сос додајте и лук во прав по желба, промешајте и додајте ги во тавата исцедените јуфки. Мешајте ги неколку секунди на оган додека впијат од сосот и потоа послужете ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во