Рецепти
Ќебап од јагнешко и телешко месо
Брз и вкусен ручек на скара од месо со цимет. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко мелено месо(300 Грама)
Мелено јагнешко месо(300 Грама)
Кромид(2 средни главици )
Лук(1 Чешне)
Магдонос(2 Китки)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Кумин(1 Кафена лажица)
Стапче цимет(12 )
Модар патлиџан(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Меленото месо измешајте го со 2 лажици маслиново масло и кумин.
- Додајте го ситно исечканиот кромид, лук и магдонос. Зачинете со сол и бибер.
- Од смесата обликувајте 12 топчиња и секое од нив свиткајте го во стапче цимет.
- На скара печете ги ќебапите по три минути од секоја страна, а претходно посолените и излупени кришки модар патлиџан (или домати) испечете ги многу кратко.
- Послужете ги ќебапите со доматите и со сос по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во