Рецепти
Кисела зелка
Нема зимница без кисела зелка – подгответе лек за студените денови против настинки, мамурлак и грип, а уживајте и во одличните салати и сарми
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Главиците зелка добро исчистете ги, па со остар нож издлабете го коренот што можете повеќе.
- Потоа зелката ставете ја во чисти, пластични буриња така што во секоја од длабнатините ставете сол до врвот и повеќе. Зелката оставете ја да отстои до утредента.
- Следниот ден во пластичното буре налејте ладна вода така што ќе ја прекрие целосно зелката. Притиснете ја зелката со пластична решетка и внимавајте да секогаш има вода над зелката. Водата што ја преливате, по желба може да ја посолите.
- Оставете ја зелката да се скисели 40-тина дена. Проверувајте дали има доволно вода, дополнувајте ако е потребно, пробајте дали е доволно солено и додавајте сол по вкус. Ако течноста е матна, додавајте сол.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во