Рецепти
Кисела зелка Ана Ѓорова

Нема зимница без кисела зелка – подгответе лек за студените денови против настинки, мамурлак и грип, а уживајте и во одличните салати и сарми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(30 Килограми)

Сол(2 Килограми)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Главиците зелка добро исчистете ги, па со остар нож издлабете го коренот што можете повеќе.
  2.  Потоа зелката ставете ја во чисти, пластични буриња така што во секоја од длабнатините ставете сол до врвот и повеќе. Зелката оставете ја да отстои до утредента.
  3.  Следниот ден во пластичното буре налејте ладна вода така што ќе ја прекрие целосно зелката. Притиснете ја зелката со пластична решетка и внимавајте да секогаш има вода над зелката. Водата што ја преливате, по желба може да ја посолите.
  4. Оставете ја зелката да се скисели 40-тина дена. Проверувајте дали има доволно вода, дополнувајте ако е потребно, пробајте дали е доволно солено и додавајте сол по вкус. Ако течноста е матна, додавајте сол.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: