Рецепти
Кисели краставички во тегла
Зимница од свежи кисели краставички со бибер во зрно, копар и ловоров лист
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисели краставички(5 Килограми)
Шеќер(100 Грама)
Сол(150 Грама)
Конзерванс(5 Грама)
Винобран(3 Грама)
Есенција(80 Грама)
Кромид(1 Главица)
Бибер(4-5 Супени лажици)
Ловоров лист(10-15 )
Копар(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Шеќерот, солта, конзервансот претходно потопен во млака вода и винобранот се ставаат во тенџере да зовријат.
- Откако ќе зовријат, се ладат и се додава есенција и вода (дозата за 10 килограми кисели краставички е 5 литри вода).
- Во миените тегли се ставаат корнишоните, резанчиња кромид, зрна бибер, ловоров лист и копар. Се полеваат со течноста и се затвараат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во