Рецепти
Ќофтиња во лиснато тесто
Интересен рецепт за ручек од готово лиснато тесто со ќофтиња од мелено месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(1/2 Килограм)
Мешано мелено месо(200 Грама)
Леб(1 Парче)
Јајце(1 )
Млеко(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Најпрво се замесува месото со вегетата и со биберот, па се додава парчето леб кое претходно е натопено во малку млеко.
- Се обликуваат ќофтиња големи колку орев и потоа се пржат во врело масло.
- Готовото, замрзнато лиснато тесто се одмрзнува и се расукува во форма на правоаголник. Потоа се сече на коцки.
- Во секоја коцка се става по едно ќофте. Краевите се премачкуваат со разматена жолчка за да може да се залепат еден за друг. Коцкичките се затвараат како бовча.
- Во остатокот на жолчката се додава белката и се премачкуваат подготвените ќофтиња во лиснато тесто.
- Одозгора се наросуваат со сусам и се печат 15-20 минути на 220 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во