Рецепти
Ќофтиња во сос од зелени маслинки
Сочни телешки ќофтиња во вкусен сос од зелени маслинки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко мелено месо(500 Грама)
Бистра зеленчукова супа(140 Милилитри)
Леб(125 Грама)
Млеко(малку )
Рендан пармезан(2 Супени лажици)
Зелени маслинки(10 )
Свежа мајчина душица(1 Гранче)
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Исчистете ја пиперката, излупете ја и исечете ја на ленти. Пропржете ги кратко време.
- Исечете го лебот, ставете го во млекото за да омекне, исцедете го и измешајте го со месото, кашкавалот и 125 грама растопен путер. Од добиената смеса направете повеќе мали ќофтиња.
- Во тава загрејте ги останатиот путер со 1 лажица масло, неизлупениот лук и мајчината душичка. Пржете ги ќофтињата по 4 минути од секоја страна; во внатрешноста треба да останат помалку пржени.
- За време на пржењето често поливајте ги со сосот од пржењето.
- Посолете ги и попиперете ги на крајот од пржењето, па извадете ги во чинии.
- Во сосот од пржењето додајте ги сечканите маслинки, па со него прелијте ги ќофтињата.
- Гарнирајте со пиперките и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во