Рецепти
Колач од јаболки Ана Ѓорова

Домашен колач од печени јаболки, мармалад и ореви кој е одличен десерт што нема да ве остави рамнодушни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(800 Грама)

Сода бикарбона(3 Кафени лажици)

Шеќер(7 филџани )

Јајце(3 )

Брашно(8 филџани )

Масло(3 филџани )

Мармалад од сливи(3-4 Супени лажици)

Џем од јагоди(2-3 Супени лажици)

Сечкани ореви(2 филџани )

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Се рендаат јаболките, се ставаат во вангла, се додаваат 3 лажички сода бикарбона и 7 филџани шеќер (од малите, обични филџани) и се остава да отстои 1 час.
  2. Потоа се додаваат јајцата, 3 филџани масло, брашното, 3-4 лажици мармалад, 2-3 лажици слатко од јагоди или друго по вкус и сечканите ореви.
  3. Смесата се става во подмачкано плехче (од оваа смеса може да се направат 2 колачи) во плех бр. 30 (правоаголно и округло).
  4. Кога ќе се стави смесата во плехчето, се редат тенки крукчиња од јаболки, внатре се става малку мармалад и јатка од орев и се пече.
  5. Кога ќе се испече колачот, одозгора се наросува шеќер во прав и се сече.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: