Рецепти
Колач од модар патлиџан
Солена торта од модри патлиџани што претставува оброк лесен за јадење, а едноставен за подготвување
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(750 Грама)
Компир(350 Грама)
Леб(100 Грама)
Јајце(2 )
Рендан пармезан(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Измијте ги модрите патлиџани, исчистете ги од дршката и исечете ги на коцкички.
- Пржете ги во тава со масло околу 15-тина минути додека омекнат и добијат убава боја, па тргнете ги во сад настрана.
- Компирите излупете ги и сварете ги, па испарирајте ги и измешајте ги со модрите патлиџани.
- Во смесата додајте ги јајцата, сечканиот босилек, издробениот леб, пармезанот, сол, бибер и соединете.
- Огноотпорен сад обвиткајте го со хартија за печење, наросете ја со лебни трошки и распоредете половина од смесата од модри патлиџани.
- На средината од смесата додајте кашкавал исечен на крушни парчиња (или сирење по желба) и покријте со другиот дел од смесата од модри патлиџани.
- Печете во рерна на 180°C околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во