Рецепти
Колач од цреши и праски Ана Ѓорова

Печен колач со свежи овошни плодови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Цреши(500 Грама)

Праска(1.5 Килограм)

Брашно(240 Грама)

Шеќер(6.5 Супени лажици)

Прашок за печиво(2.5 Супени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Путер(75 Грама)

Слатка павлака(160 Милилитри)

Шеќер во прав(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Со миксер измешајте го брашното, 3 и пол лажици шеќер, прашакот за печиво и малку сол. Додајте ладен путер, исечен на коцки и матете убаво додека не добиете смеса со грутки, а потоа ставете слатка павлака и мешајте додека смесата не се соедини и тестото не се зацврсне.
  2. Со лажица одвојте го добиеното тесто на 8 парчиња, притиснете ги со задниот дел во форма на кругови со дебелина околу 1 сантиметар, завиткајте ги во пластична фолија и ставете ги да отстојат во фрижидер околу 20-тина минути.
  3. Загрејте ја рерната на 180°C.
  4. Праските излупете ги и исечете ги на покрупни парчиња, а на црешите извадете им ги семките. Ставете ги парчињата овошје во сад и измешајте ги со 3 лажици шеќер и пченкарен скроб и оставете настрана да отстои околу 20 минути.
  5. Тестото извадете го од фрижидер и на набрашнета површина малку засукајте го, со дебелина од 7 мм.
  6. Ставете го овошјето во керамички или стаклен огноотпорен сад, распоредете ги одозгора круговите од тесто, при тоа оставајќи малку простор помеѓу.
  7. Наросете малку шеќер во прав и ставете одозгора свежи овошни плодови, а потоа печете околу 45 минути до 1 час, додека тестото не стане златнокафено.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: