Рецепти
Колач од цреши и праски
Печен колач со свежи овошни плодови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цреши(500 Грама)
Праска(1.5 Килограм)
Брашно(240 Грама)
Шеќер(6.5 Супени лажици)
Прашок за печиво(2.5 Супени лажици)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
Путер(75 Грама)
Слатка павлака(160 Милилитри)
Шеќер во прав(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Со миксер измешајте го брашното, 3 и пол лажици шеќер, прашакот за печиво и малку сол. Додајте ладен путер, исечен на коцки и матете убаво додека не добиете смеса со грутки, а потоа ставете слатка павлака и мешајте додека смесата не се соедини и тестото не се зацврсне.
- Со лажица одвојте го добиеното тесто на 8 парчиња, притиснете ги со задниот дел во форма на кругови со дебелина околу 1 сантиметар, завиткајте ги во пластична фолија и ставете ги да отстојат во фрижидер околу 20-тина минути.
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Праските излупете ги и исечете ги на покрупни парчиња, а на црешите извадете им ги семките. Ставете ги парчињата овошје во сад и измешајте ги со 3 лажици шеќер и пченкарен скроб и оставете настрана да отстои околу 20 минути.
- Тестото извадете го од фрижидер и на набрашнета површина малку засукајте го, со дебелина од 7 мм.
- Ставете го овошјето во керамички или стаклен огноотпорен сад, распоредете ги одозгора круговите од тесто, при тоа оставајќи малку простор помеѓу.
- Наросете малку шеќер во прав и ставете одозгора свежи овошни плодови, а потоа печете околу 45 минути до 1 час, додека тестото не стане златнокафено.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во