Рецепти
Колач од урми Ана Ѓорова

Урмите се богат извор на железо и натриум, а претставуваат одлична храна за луѓето со висок холестерол и крвен притисок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(125 Грама)

Гриз(125 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Шеќер(4 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Путер(125 Грама)

Урми(200 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Цимет(0.5 Кафена лажица)

Сечкани ореви(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Се мешаат брашното, гризот, прашакот за печиво, шеќерот и ванилиниот шеќер, па се додава стопениот путер и се прави трошкасто тесто.
  2. Урмите се чистат од семките и се сечкаат ситно, се преливаат со 1/8 литар зовриена вода и се варат 5 минути. Се додава мед, лимонов сок, цимет и исечкани ореви, се промешува и се трга од шпорет.
  3. Половина од тестото се става во подмачкан и набрашнет тркалезен калап, со пречник од 22 сантиметри. Малку се затапкува со раката, од горе рамномерно се распоредува филот од урми и потоа се посипува со остатокот од тестото.
  4. Се става во загреана рерна на 200°C и се пече околу 45 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: