Рецепти
Колач од урми
Урмите се богат извор на железо и натриум, а претставуваат одлична храна за луѓето со висок холестерол и крвен притисок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(125 Грама)
Гриз(125 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Шеќер(4 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Путер(125 Грама)
Урми(200 Грама)
Мед(2 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Цимет(0.5 Кафена лажица)
Сечкани ореви(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Се мешаат брашното, гризот, прашакот за печиво, шеќерот и ванилиниот шеќер, па се додава стопениот путер и се прави трошкасто тесто.
- Урмите се чистат од семките и се сечкаат ситно, се преливаат со 1/8 литар зовриена вода и се варат 5 минути. Се додава мед, лимонов сок, цимет и исечкани ореви, се промешува и се трга од шпорет.
- Половина од тестото се става во подмачкан и набрашнет тркалезен калап, со пречник од 22 сантиметри. Малку се затапкува со раката, од горе рамномерно се распоредува филот од урми и потоа се посипува со остатокот од тестото.
- Се става во загреана рерна на 200°C и се пече околу 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во