Рецепти
Колач од урми Ана Ѓорова

Урмите се богат извор на железо и натриум, а претставуваат одлична храна за луѓето со висок холестерол и крвен притисок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(125 Грама)

Гриз(125 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Шеќер(4 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Путер(125 Грама)

Урми(200 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Цимет(0.5 Кафена лажица)

Сечкани ореви(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Се мешаат брашното, гризот, прашакот за печиво, шеќерот и ванилиниот шеќер, па се додава стопениот путер и се прави трошкасто тесто.
  2. Урмите се чистат од семките и се сечкаат ситно, се преливаат со 1/8 литар зовриена вода и се варат 5 минути. Се додава мед, лимонов сок, цимет и исечкани ореви, се промешува и се трга од шпорет.
  3. Половина од тестото се става во подмачкан и набрашнет тркалезен калап, со пречник од 22 сантиметри. Малку се затапкува со раката, од горе рамномерно се распоредува филот од урми и потоа се посипува со остатокот од тестото.
  4. Се става во загреана рерна на 200°C и се пече околу 45 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: