Рецепти
Колач со афион и џем од портокал
Ароматичен колач кој одлично оди со варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Млеко(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Брашно(2 Чаши)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Афион(100 Грама)
Портокал(1 )
Шеќер(1 Чаша)
Масло(1/2 Чаша)
Мелени ореви(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Јајцата се матат со шеќерот додека се добие густа смеса.
- Потоа се додаваат млекото, маслото, ванилата, печивото, афионот и рендана кора од 1 портокал. Се промешува убаво.
- На крајот се додава брашното и смесата се изедначува со дрвена лажица, да нема грутки.
- Потоа се истура во подмачкана тепсија и се пече во загреана рерна на 180 степени.
- Откако ќе се испече и излади, колачот се премачкува со џемот и се наросува со мелени ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во