Рецепти
Колач со јаболка
Едноставна пита со фил од рендана јаболка со која нема да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Шеќер(200 грама + 3-4 Супени лажици)
Масло(1 чаша + 2 Супени лажици)
Брашно(2 Чаши)
Јогурт(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Јаболко(1 Килограм)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во еден сад се мешаат јајцата, шеќерот, брашното, маслото, јогуртот и печивото.
- Откако убаво ќе се изматат, половина од тестото се става во тава на хартија за печење во рерна загреана на 200 степени. Се пече неколку минути колку да фати мала коричка.
- На страна се лупат јаболката, се рендаат и се пропржуваат со 2 лажици масло и се додаваат шеќерот (3-4 лажици) и ванилинот шеќер (1 пакување).
- Се вади тавата од шпоретот и се додава смесата од јаболката. Одозгора се дотура втората половина од тестото и повторно се враќа во рерна.
- Се пече на 100 степени околу 20 минути. Откако ќе се испече питата се наросува со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во