Рецепти
Колач со круши
Брз и лесен колач со круши што одлично оди со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Брашно(8 Супени лажици)
Шеќер(8 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Масло(100 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Круша(6-7 позрели )
Лешник(100-150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Јајцата и шеќерот се матат со миксер.
- Откако добро ќе се изматат, се додаваат маслото, млекото, брашното, печивото и исечканите лешници, па се меша со лажица.
- Половина од смесата се става во подмачкан калап и малку се запекува.
- Во меѓувреме се лупат и се рендаат крушите, се посипуваат со ванилиниот шеќер.
- Пандишпанот се вади од рерна, се додаваат врз него крушите и се поливаат со другата половина од тестото (измешана со 1 лажица какао).
- Колачот се враќа во рерна да се допече, па се остава малку да се олади, се сече и се посипува со кокос или шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во