Рецепти
Колач со прелив од лимон Ана Ѓорова

Лесен десерт со арома на лимон што е многу вкусен и освежителен

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 )

Шеќер(20 Супени лажици)

Брашно(3 Супени лажици)

Гриз(3 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Лимон(1 )

Вода(3 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + 2-3 часа за да впие преливот

  1. Лимонот добро измијте го, исушете го со крпа, изрендајте ја кората и исцедете го сокот.
  2. Иматете ги јајцата со 5 лажици шеќер, па додајте ја ренданата кора од лимон, брашното помешано со печивото и гризот.
  3. Смесата добро соединете ја и претурете ја во намастен плех.
  4. Печете го колачот во рерна на умерена температура.
  5. Во меѓувреме во тенџере на оган загрејте ја водата со 15 лажици шеќер.
  6. Откако смесата ќе зоврие додајте го лимоновиот сок и мешајте го шербетот додека се растопи шеќерот.
  7. Со оладениот шербет прелијте го врелиот колач и оставете го 2-3 часа да ја впие добро целата течност.
  8. Колачот може да го посипете со шеќер во прав или да го служите со компот од вишни – на секоја коцка што ќе ја исечете ставете по една вишна со сокот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: