Рецепти
Колач со три слоја
Вкусен и декоративен чоколаден колач со состојки што веќе ги имате во кујната
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(9 )
Шеќер(2 Чаши)
Брашно(2 и пол чаши )
Какао(2 Супени лажици)
Вода(топла 1 чаша )
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Млеко(4 Чаши)
Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)
Шеќер во прав(1 1/4 Чаша)
Маргарин(или путер 250 грама )
Црно чоколадо(115 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
Чоколаден слој
- Од 3 јајца одделете ги жолчките и белките. Со миксер изматете ги белките додека ја добијат потребната густина.
- Во друг посебен сад пенасто изматете ги жолчките со 1/2 чаша шеќер.
- Откако добро ќе се соединат и изматат, во садот со жолчки постепено додавајте 1 чаша топла вода и 1 чаша брашно измешано со прашокот за печиво и какаото.
- Изматете да се соедини смесата, додајте ги изматените белки и измешајте со лажица.
- Смесата претурете ја во намастена тава со димензии 9х13 и печете 25-30 минути во рерна на 180 степени. Проверете со чепкалка дали е печено – боцнете, ако чепкалката излезе чиста, печено е.
Кремаст слој
- Од 6 јајца одделете ги белките и жолчките. Жолчките пенасто изматете ги со миксер, па постепено додавајте 1 1/4 чаша млеко и 1 1/2 чаша брашно, па матете додека добиете кремаста смеса.
- Остатокот од млекото зовријте го во поголемо тенџере на тивок оган.
- Изматената смеса додајте ја во зовриеното млеко, варете на тивко и мешајте непрекинато со жица додека се згусне смесата, околу 10 минути.
- Згуснатиот крем оставете го настрана целосно да се олади.
- Во друг сад изматете ги шеќерот во прав со маргаринот (омекнат на собна температура) додека добиете пенаста смеса.
- Маргаринот додајте го во оладениот крем од жолчки и добро измешајте со лажица.
- Смесата додајте ја врз првиот чоколаден слој и добро израмнете со лажица.
Бел слој
- Останатите белки од јајце (6) изматете ги со миксер додека ја добиете посакуваната густина. Постепено додавајте 1 и пол чаша шеќер и матете непрекинато.
- Префрлете ги во сад на пареа и гответе 6-7 минути со непрекинато мешање со жица за матење додека шеќерот се растопи и смесата се згусне.
- Оставете настрана да се излади, па нанесете ја врз вториот слој.
Чоколадна глазура
- Во мало тенџере растопете 5-6 лажици путер.
- Тргнете го од оган и додајте го чоколадото искршено на парчиња и малку масло.
- Мешајте со жица додека чоколадото целосно се растопи.
- Глазурата прелијте ја врз колачот и оставете да се олади.
- Потоа колачот исечете го на коцки со топол и исушен нож, па ставете го во фрижидер да се стврдне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во