Рецепти
Колач со вишни
Вкусен благ колач на кој вишните му даваат одличен киселкаст вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Шеќер(250 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Јајце(4 )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Млеко(200 Милилитри)
Вишни(1/2 Килограм)
Шеќер во прав(за наросување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Сите состојки (освен вишните, кои претходно се излупени од семките) се ставаат во сад. Се мати со миксер неколку минути додека се изедначи смесата.
- Во тава се става хартија за печење, намастена со масло и смесата се претура во тавата, а одозгора се редат вишните. Со лажица малку се протапкува смесата да се задржат вишните и во средина, да не бидат само на површина.
- Колачот се пече на 200 степени додека убаво зарумени, околу 30 минути.
- Се остава да се излади, па се наросува со шеќер во прав и се сече на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во