Рецепти
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Брзи и лесни путер колачиња што одлично одат со омиленото кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Путер(120 Грама)
Шеќер(60 Грама)
Јајце(1 )
Ванилин шеќер(1 ќесичка )
Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Црно чоколадо(130 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Путерот (претходно изваден од фрижидер да омекне на собна температура и исечкан на коцки) и шеќерот изматете ги пенасто со миксер додека добиете хомоген крем.
- Во друг сад со виљушка малку измешајте го јајцето со ванилиниот шеќер и додајте ги кај путерот.
- Во садот со путерот додајте го брашното измешано со печивото, ѓумбирот во прав и прстофат сол.
- Добро измешајте ја смесата, па додајте чоколадо, исечкано на коцки и повторно соединете.
- Во плех врз намастена хартија за печење или без хартија, но намастен и набрашнет плех, распоредете од смесата, така што со лажица ќе земете и ќе ги ставате врз хартијата да добиете мали кругови.
- Печете ги колачињата во претходно загреана рерна на 180 степени околу 10-тина минути.
- Пред сервирање оставете ги да се оладат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во