Рецепти
Колачиња со јаболко Ана Ѓорова

Вкусни и лесни чајни колачиња со јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(200 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Путер(125 Грама)

Брашно(300 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Шеќер(20 Грама)

Шеќер во прав(100 Грама)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во сад со миксер измешајте 250 грама брашно со путерот (исечен на коцки) додека да добиете смеса како песок.
  2. Потоа истурете го врз работната површина, додајте го шеќерот во прав, жолчките, прстофат сол, рендана кора од еден лимон и со брзи движења замесете тесто.  Покријте го со крпа и оставете го настрана некое време.
  3. Во меѓувреме исчистете ги јаболките од дршките и семките и исечете ги на коцкички.
  4. Тестото расукајте го и додајте ги врз кората парчињата јаболки. Повторно замесете го тестото, со тоа што од јаболките ќе стане повлажно, така што додајте уште 50-тина грама брашно.
  5. Од тестото направете долг ролат и завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го да отстои 1 час во фрижидер.
  6. Исечете кругови од тестото, валкајте ги едно по едно во шеќерот, ставајте ги врз хартија за печење и печете ги 20-25 минути на 180 степени.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: