Рецепти
Колачиња со јаболко Ана Ѓорова

Вкусни и лесни чајни колачиња со јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(200 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Путер(125 Грама)

Брашно(300 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Шеќер(20 Грама)

Шеќер во прав(100 Грама)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во сад со миксер измешајте 250 грама брашно со путерот (исечен на коцки) додека да добиете смеса како песок.
  2. Потоа истурете го врз работната површина, додајте го шеќерот во прав, жолчките, прстофат сол, рендана кора од еден лимон и со брзи движења замесете тесто.  Покријте го со крпа и оставете го настрана некое време.
  3. Во меѓувреме исчистете ги јаболките од дршките и семките и исечете ги на коцкички.
  4. Тестото расукајте го и додајте ги врз кората парчињата јаболки. Повторно замесете го тестото, со тоа што од јаболките ќе стане повлажно, така што додајте уште 50-тина грама брашно.
  5. Од тестото направете долг ролат и завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го да отстои 1 час во фрижидер.
  6. Исечете кругови од тестото, валкајте ги едно по едно во шеќерот, ставајте ги врз хартија за печење и печете ги 20-25 минути на 180 степени.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: