Рецепти
Корејски Бибимбап
Корејскиот специјалитет Бибимбап е готов за само 30 минути
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(3 Парчиња)
Морков(2 )
Тиквичка(2 )
Шитаке печурки(10 )
Зелка(1/4 )
Спанаќ(20 Листови)
Јајце(2 )
Ориз(1 Чаша)
Сусам(2 Супени лажици)
Масло од сусам(1 Кафена лажица)
Соја сос(1 Супена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Згответе го оризот како што го готвите вообичаено или водете се според упатството на пакувањето.
- Гответе ги печурките со 1 кафена лажица масло од сусам.
- Во тенџере зовријте ја водата. Додајте ги сите зеленчуци (морковите, тиквичките и зелката исечете ги на ленти) освен печурките и спанаќот. Гответе ги околу 1 минути. Додајте го спанаќот и варете уште 30 секунди. Исцедете го зеленчукот од водата и ставете го во сад со ладна вода.
- Во меѓувреме исечкајте го стекот на ситни парчиња за да наликува на мелено месо. Гответе го стекот како вообичаено што го готвите. Тргнете го на страна и во истото тавче испржете 2 јајца на око.
- Во секоја чинија ставете половина чаша ориз, зеленчуците еден по еден наредете ги околу оризот, како и месото и одозора ставете го јајцето. Поросете со сусам и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во