Рецепти
Коцки од гриз и праз
Со чаша јогурт и сирење, оваа комбинација е вистинска вкусна класика
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(2 страка )
Гриз(100 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Јајце(3 )
Кисела павлака(200 Милилитри)
Млеко(500 Милилитри)
Путер(125 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Празот ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тава на оган.
- Откако ќе омекне празот, во тавата додајте ја киселата павлака и зачинете со сол и бибер.
- Потоа промешајте и тргнете од оган.
- Во тенџере на оган додајте го млекото, додајте сол и бибер, путерот и мешајте со жица да се растопи.
- Постепено во тенџерето додавајте го гризот и мешајте со жицата, а откако гризот ќе ја добие потребната густина, додајте го во тавата со празот.
- Една по една додавајте ги жолчките во тавата и непрекинато мешајте со жицата.
- Додајте ситно изрендан кашкавал во тавата и продолжете со мешањето.
- Правоаголна тава за печење намастете ја со масло и обложете ја со хартија за печење, па нанесете ја смесата во неа.
- Печете во рерна на 190 степени околу 30 минути или додека добие убава златнокафена боја.
- Испечената смеса извадете ја од хартијата и исечете ја на коцки, па послужете ги малку подоладени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во