Рецепти
Коцки со какао
Вкусни и лесни коцки за одличен десерт со кафето
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(250 Грама)
Вода(150 Милилитри)
Брашно(380 Грама)
Јајце(11 )
Какао(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Млеко(1 Литар)
Маргарин(250 Грама)
Лимон(1 )
Шеќер во прав(150 Грама)
Ванилин шеќер(2 )
Црно чоколадо(1 Пакување)
Масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
Пандишпан
- Од 5 јајца одделете ги белките од жолчките. Со миксер изматете ги белките додека ја добијат потребната цврстина.
- Во садот со жолчките додајте го шеќерот и матете со миксер да се растопи.
- Во садот со какаото додајте 150 мл топла вода, промешајте и додајте го размешаното какао во садот со жолчките. Матете со миксер да се соедини смесата.
- Додајте ги прашокот за печиво и 200 г брашно и мешајте.
- Додајте ги и изматените белки и мешајте додека се соедини смесата.
- Ставете ја смесата во правоаголна тава за печење обложена со хартија.
- Тавата ставете ја во рерна и печете 30 минути на 200 степени.
Фил
- Во тенџере на оган ставете ги млекото, 180 г брашно, ванилиниот шеќер и сокот од лимон.
- Од останатите 6 јајца одделете ги белките од жолчките, белките ставете ги во длабок сад, а жолчките додајте ги во тенџерето на оган.
- Мешајте со жица за матење додека кремот да ја добие потребната густина.
- Во друг сад со миксер пенасто изматете ги маргаринот и шеќерот во прав, па додајте ги во изладениот крем и матете со миксерот додека смесата се соедини.
Финална постапка
- Тавата со испечениот пандишпан извадете ја од рерна и премачкајте го пандишпанот со фил.
- Потоа одозгора истурете го чоколадото претходно растопено во тенџере на оган со лажица масло.
- Колачот оставете го во фрижидер да се олади и стврдне, па пресечете на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во