Рецепти
Коцки со какао Ана Ѓорова

Вкусни и лесни коцки за одличен десерт со кафето

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(250 Грама)

Вода(150 Милилитри)

Брашно(380 Грама)

Јајце(11 )

Какао(2 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Млеко(1 Литар)

Маргарин(250 Грама)

Лимон(1 )

Шеќер во прав(150 Грама)

Ванилин шеќер(2 )

Црно чоколадо(1 Пакување)

Масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

Пандишпан

  1. Од 5 јајца одделете ги белките од жолчките. Со миксер изматете ги белките додека ја добијат потребната цврстина.
  2. Во садот со жолчките додајте го шеќерот и матете со миксер да се растопи.
  3. Во садот со какаото додајте 150 мл топла вода, промешајте и додајте го размешаното какао во садот со жолчките. Матете со миксер да се соедини смесата.
  4. Додајте ги прашокот за печиво и 200 г брашно и мешајте.
  5. Додајте ги и изматените белки и мешајте додека се соедини смесата.
  6. Ставете ја смесата во правоаголна тава за печење обложена со хартија.
  7. Тавата ставете ја во рерна и печете 30 минути на 200 степени.

Фил

  1. Во тенџере на оган ставете ги млекото, 180 г брашно, ванилиниот шеќер и сокот од лимон.
  2. Од останатите 6 јајца одделете ги белките од жолчките, белките ставете ги во длабок сад, а жолчките додајте ги во тенџерето на оган.
  3. Мешајте со жица за матење додека кремот да ја добие потребната густина.
  4. Во друг сад со миксер пенасто изматете ги маргаринот и шеќерот во прав, па додајте ги во изладениот крем и матете со миксерот додека смесата се соедини.

Финална постапка

  1. Тавата со испечениот пандишпан извадете ја од рерна и премачкајте го пандишпанот со фил.
  2. Потоа одозгора истурете го чоколадото претходно растопено во тенџере на оган со лажица масло.
  3. Колачот оставете го во фрижидер да се олади и стврдне, па пресечете на коцки.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: