Рецепти
Коцки со вишни Ана Ѓорова

Овошен колач во форма на коцки со свежи вишни и исечкани бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Жолчка од јајце(4 )

Кисела павлака(0.5 Супена лажица)

Вишни(700 Грама)

Бадеми(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Брашното измешајте го со прашакот за печиво и со маргаринот, а потоа додајте шеќер, жолчки од јајце и малку кисела павлака и замесете средно тврдо тесто.
  2. Измесете го со брзи движења и ставете го во пластичен сад во фрижидер да отстои 30 минути.
  3. Потоа поделете го на два дела и расукајте ги со големина на среден плех.
  4. Првата кора ставете ја во плехот, ставете одозгора ред излупени и испасирани свежи вишни, па наросете со исечкани бадеми. Покријте со втората кора и наросете од преостанатите бадеми и вишни.
  5. Печете во рерна на 180°C околу 25 минути. Оставете колачот да се олади, а потоа исечете го на коцки и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: