Рецепти
Крем чорба од грашок Ана Ѓорова

Лесна зеленчукова чорба. На здравје!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Грашок(300 Грама)

Тиквичка(1 )

Кромид(2 Главици)

Морков(3 )

Компир(2 )

Павлака(300 Милилитри)

Сол

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во малку масло се пропржува ситно сечканиот кромид, па кога ќе се испржи се додаваат и сечканите моркови, сечканите компири, тиквичката исечкана на коцки, како и грашакот, па се налева со 1,5 л вода.
  2. Додека се вари чорбата, се посолува и се наросува со бибер.
  3. Откако зеленчукот ќе омекне, се става во блендер за да се добие кремаста смеса, или се пасира со рачен блендер.
  4. На крајот во чорбата се додава неутрална павлака и по потреба уште малку се зачинува, па се сервира.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: