Рецепти
Крем чорба од грашок
Лесна зеленчукова чорба. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грашок(300 Грама)
Тиквичка(1 )
Кромид(2 Главици)
Морков(3 )
Компир(2 )
Павлака(300 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во малку масло се пропржува ситно сечканиот кромид, па кога ќе се испржи се додаваат и сечканите моркови, сечканите компири, тиквичката исечкана на коцки, како и грашакот, па се налева со 1,5 л вода.
- Додека се вари чорбата, се посолува и се наросува со бибер.
- Откако зеленчукот ќе омекне, се става во блендер за да се добие кремаста смеса, или се пасира со рачен блендер.
- На крајот во чорбата се додава неутрална павлака и по потреба уште малку се зачинува, па се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во