Рецепти
Кроасани со крем
Чоколадни, печени кроасани со крем за одличен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(400 Грама)
Кисело млеко(200 Грама)
Јајце(3 )
Шеќер(3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Квасец(1 )
Брашно(по потреба (повеќе од 1 кг) )
Маргарин(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Од сите состојки (без маргаринот) се замесува тесто и се дели на 4 еднакви дела, исто така и маргаринот се дели на 4 еднакви дела. Од секој дел тесто се вадат по 8 топчиња.
- Секое топче се растегнува како за кифла, па се премачкува со маргарин. Парчињата растегното тесто се редат едно врз друго.
- Се расукува поширока кора и се дели на 8 дела.
- На секое исечено парче се става малку еурокрем на почетокот, од пошироката страна, па се витка како кифла.
- Пред да се печат кроасаните, се оставаат да нараснат половина час, потоа се премачкуваат со жолчка и се печат во претходно загреана рерна на 250 степени. Треба да добиете 32 кроасани.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во