Рецепти
Крофни со рум Ана Ѓорова

Вкусни мини крофнички со арома на лимон, портокал и рум

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Путер(70 Грама)

Лимон(1 )

Портокал(1 )

Јајце(3 )

Рум(2-3 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Масло

Шеќер во прав

Брашно(по потреба да се замеси тестото )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Брашното измешајте го со јајцата, шеќерот, малку сол, рендана кора од лимон и портокал, путерот и румот.
  2. Замесете хомогено и меко тесто, формирајте го во топка, покријте го со крпа и оставете го да отстои 1 час.
  3. Земете половина од тестото и расукајте ја врз рамна површина така што ќе добиете кора со дебелина од 1 прст. Исечете ја на повеќе парчиња со должина од 1 см.
  4. Секое парче протријте го меѓу рацете така што ќе се оформат топчиња. Истото сторете го со другата половина од тестото.
  5. Во еден сад загрејте повеќе масло и на него пржете ги крофните на умерен до тивок оган додека заруменат.
  6. Сервирајте ги посипани со шеќер во прав и со кандирано овошје.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: