Рецепти
Крцкави фањци
Благо крцкаво печиво кое е одлично за појадок со чаша чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1/4 Литар)
Путер(30 Грама)
Шеќер(20 Грама)
Брашно(150 Грама)
Јајце(5 )
Масло(за пржење )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во тенџере на оган со 1/4 литар вода ставете малку сол, путерот и шеќерот.
- Кога смесата ќе почне да врие, додајте го брашното и мешајте на умерена, накај ниска температура додека тестото не почне да се одвојува од садот.
- Потоа оставете го настрана да се олади и постепено додавајте јајце по јајце, мешајте со дланките, така што по додавањето на секое јајце, тестото станува сè помеко.
- Потоа пржете го тестото на врело масло околу 10 минути.
- Пржените фањци ставете ги врз салфетка за да се исцедат од маснотијата и потоа малку подоладени посипете ги со помешан ванилин шеќер и шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во