Рецепти
Ладна супа од штавел со јогурт и павлака ( Shtavel chłodnik z jogurtu i śmietany )
Полски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(3 Супени лажици)
Јогурт(3 Чаши)
Штавеј(200 Грама)
Јајце(4 )
Павлака(1 не многу мрсна павлака 18 % Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помаку од 60 минути
- Павлаката се меша со 3 лажици брашно.
- Во тенџере се става јогурт и се зоврива.
- Во зовриен јогурт се додава павлаката со брашното и добро се меша и се вари.
- Се трга од рингла.
- Се става во фрижидер да се олади.
- Штавелот се мие и сецка.
- Се става во тенџере.
- Се става малку сол и цело време се динста со малку вода.
- Се вади од огин и се лади.
- Јајцата се варат и се сечат на четвртини.
- Ладен штавел се меша со јогурт и павлака.
- Се става сол, бибер и малку копар.
- Се сервира со јајца.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во