Рецепти
Леб со тиквички (хроно)
Здрав леб без квасец кој завиткан во памучна крпа може да стои неколку дена
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Сол(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Кисело млеко(150 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Јајце(2 )
Тиквичка(2 )
Млад лук(1 )
Сланина(100 Грама)
Бибер(1 Прстофат)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Измешајте брашно, сол, прашак за печиво и малку бибер.
- Излупете ги тиквичките, извадете ја средината од нив и исечкајте ги на коцки или изрендајте ги.
- Исечете ја сланината на коцки и малку пропржете ја.
- Младиот лук исто така исечете го на коцки.
- Соединете ги сите состојки со брашното, а потоа додајте кисело млеко, јајца, масло и сечкан магдонос.
- Намачкајте со путер долгнавест калап за леб и посипете ги со брашно. Истурете ја приготвената смеса и убаво израмнете ја.
- Печете во загреана рерна на 200°C околу 40 минути. Проверувајте со чепкалка дали лебот е готов.
- Оставете го печениот леб во калапот да се излади, а потоа извадете го на чинија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во