Рецепти

Ледена торта
Оваа ледена торта е уште повкусна доколку ја послужите со сладолед
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 (за тесто) )
Шеќер(150 Грама (за тесто) + 300 Грама (за крем) )
Брашно(200 Грама (за тесто) )
Какао(2 Супени лажици (за тесто) )
Млеко(200 Милилитри (за тесто) + 1 Литар (за крем) )
Масло(100 Милилитри (за тесто) )
Прашок за печиво(1 (за тесто) )
Гриз(100 Грама)
Кокос(200 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помлаку од 45 минути
- Најпрво се вари крем од млекото, шеќерот, гризот и кокосот, па се трга на страна да се излади.
- Се матат јајцата, потоа се додаваат сите состојки за пандишпанот, па половина од смесата се истура во правоаголна тепсија, подмачкана со маргарин, и се става во загреана рерна да се пече на 200 степени околу 5 минути.
- Отакако ќе се испече тестото, врз него се премачкува изладенот фил, убаво се израмнува, а потоа врз филот се истура втората половина од смесата за тесто. Тепсијата се враќа во рерна уште 20 минути на 180 степени.
- Кога ќе се излади тортата, целата се полева со глазура од 100 г чоколадо растопено на пареа со 2 лажици масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во