Рецепти
Лења пита со јагоди Ана Ѓорова

Пита со џем од јагоди како одличен и лесен десерт во комбинација со кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Шеќер(500 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Масло(200 Милилитри)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Јајце(4 )

Џем од јагоди(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тава за печење додајте малку масло и убаво распоредете со четка. Потоа набрашнете ја внатрешноста со малку брашно и протресете за да се залепи убаво цела внатрешност.
  2.  Јајцата ги матиме со миксер и го додаваме постепено шеќерот, млекото, 200 милилитри масло, ванилиниот шеќер и прашакот за печиво. Убаво мешаме и потоа мешајќи постепено додаваме и 500 грама брашно.
  3. Дел од смесата претураме во тавата за печење и печеме на температура од 250°C околу 20тина минути.
  4. Врз пандишпанот нанесуваме од џемот од јагоди, а врз џемот ја ставаме преостанатата смеса од садот за матење. Повторно ставаме да се пече 15 минути на намалена температура од 150°C.
  5. Кога ќе се испече лења питата, исечете ја на коцки, наросете шеќер во прав по желба и послужете.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: