Рецепти
Лења пита со јагоди Ана Ѓорова

Пита со џем од јагоди како одличен и лесен десерт во комбинација со кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Шеќер(500 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Масло(200 Милилитри)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Јајце(4 )

Џем од јагоди(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тава за печење додајте малку масло и убаво распоредете со четка. Потоа набрашнете ја внатрешноста со малку брашно и протресете за да се залепи убаво цела внатрешност.
  2.  Јајцата ги матиме со миксер и го додаваме постепено шеќерот, млекото, 200 милилитри масло, ванилиниот шеќер и прашакот за печиво. Убаво мешаме и потоа мешајќи постепено додаваме и 500 грама брашно.
  3. Дел од смесата претураме во тавата за печење и печеме на температура од 250°C околу 20тина минути.
  4. Врз пандишпанот нанесуваме од џемот од јагоди, а врз џемот ја ставаме преостанатата смеса од садот за матење. Повторно ставаме да се пече 15 минути на намалена температура од 150°C.
  5. Кога ќе се испече лења питата, исечете ја на коцки, наросете шеќер во прав по желба и послужете.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: