Рецепти
Лења пита со јагоди
Пита со џем од јагоди како одличен и лесен десерт во комбинација со кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Шеќер(500 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Масло(200 Милилитри)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(4 )
Џем од јагоди(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тава за печење додајте малку масло и убаво распоредете со четка. Потоа набрашнете ја внатрешноста со малку брашно и протресете за да се залепи убаво цела внатрешност.
- Јајцата ги матиме со миксер и го додаваме постепено шеќерот, млекото, 200 милилитри масло, ванилиниот шеќер и прашакот за печиво. Убаво мешаме и потоа мешајќи постепено додаваме и 500 грама брашно.
- Дел од смесата претураме во тавата за печење и печеме на температура од 250°C околу 20тина минути.
- Врз пандишпанот нанесуваме од џемот од јагоди, а врз џемот ја ставаме преостанатата смеса од садот за матење. Повторно ставаме да се пече 15 минути на намалена температура од 150°C.
- Кога ќе се испече лења питата, исечете ја на коцки, наросете шеќер во прав по желба и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во