Рецепти
Летна манџа со плав патлиџан
Лесно јадење во комбинација со салата од зелка или краставица
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(50 Грама)
Млад кромид(3 Парчиња)
Зелена пиперка(1 )
Морков(1 )
Модар патлиџан(1 )
Домат(2 )
Магдонос(1 Китка)
Мешано мелено месо(250 Грама)
Вода(50 Грама)
Вегета(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт потребни ви се помалку од 40 минути
- Кромидот се сечка и се пропржува во зејтинот.
- Се додава меленото месо и малку се пропржува со кромидот.
- Морковот се ренда на крупни парчиња, а пиперката и плавиот патлиџан на коцки, се сече и доматот и сe додаваат со месото (потребно е претходно плавиот патлиџан да отстои 10 минути во млака солена вода).
- Се додаваат зачините по вкус и водата, се поклопува садот и се остава да се динста 10-15 минути.
- На крај, се додава магдоносот во тенџерето и се динста додека не испари водата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во