Рецепти
Летна пица со зеленчук (посно) Ана Ѓорова

Едноставен рецепт за домашна зеленчукова пица

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Вода(200-300 милилитри топла )

Квасец(1/2 коцка )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Свежи шампињони(10 )

Кромид(1 Главица)

Домат(2 )

Тиквичка(1 )

Зелена пиперка(2 )

Морков(1 )

Црни маслинки

Кечап

Суво оригано

Сол

Бибер

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Од брашното, квасецот, водата, шеќерот и солта замесете средно меко тесто. Кога тестото ќе биде меко и нелепливо, ставете го маслото и оставете да нарасне 1 час.
  2. За тоа време исечете ги зеленчуците по ваша желба.
  3. Земете едно правоаголно тавче, намачкајте го малку со маслиново масло, па расплескајте го тестото во тавчето.
  4. Премачкајте го со кечап и редете ги зеленчуците, прво кромидот, па морковот, пиперките, печурките, тиквичката и доматите.
  5. Зачинете со сол, бибер, оригано и сусам. Ставете ги и маслинките.
  6. Печете ја пицата во загреана рерна на 200 степени, околу 25 минути, додека тестото убаво се испече и зарумени.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: